inspiratieik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’  Pippi Langkous  Astrid Lindgren

Wie ben jij?

Mijn naam is Saskia van Herwaarden, meisjesnaam Van Dijk; ik ben in 1963 in Maastricht geboren uit een Deense moeder en een Nederlandse vader. In mijn vroege jeugd, van 1966 tot 1971 hebben we in Engeland gewoond, vandaar mijn liefde voor de Engelse taal en het Verenigd Koninkrijk. Mijn gehele jeugd hebben we de lange zomervakanties in Denemarken doorgebracht bij familie, daarom noem ik Denemarken ook wel mijn tweede thuis. Momenteel woon ik samen met mijn man en Django, een zwarte labrador, in de Betuwe.

Wat houdt je zoal bezig?

Zolang als ik me kan herinneren werk ik graag met mijn handen, verzin ik verhalen en houd ik van opruimen. Mijn moeder vertelt altijd gekscherend dat er niets de deur uit mocht voordat ik had gekeken of het de moeite van het bewaren waard was, en of ik er wellicht nog iets mee kon doen. Ook vertelt ze aan wie het maar horen wil, dat als er opgeruimd moet worden, men mijn hulp zou moeten inschakelen. Wat ik verder ook heb gedaan in mijn leven, ik ben steeds door blijven gaan met maken, vertellen en opruimen.

Waar werk je en wat maak je zoal?

Ik ben vooral bezig in mijn tuinstudio ‘De Vogelhut’.  Hier probeer ik van alles uit met verschillende soorten materialen. Sinds 2011 werk ik hoofzakelijk met (gerecycled) textiel, resulterend in doeken die in de ruimte of tegen de muur kunnen hangen en de zogeheten ‘Kleine Kussens‘.  Ik naai alles met de hand, dat lijkt tijdrovend maar in mijn geval minder dan met een naaimachine want aar had ik altijd ruzie mee. Een belangrijk voordeel van met de hand naaien is dat dat overal kan en geen lawaai maakt, heerlijk! Daarvoor heb ik jaren vooral met olieverf geschilderd, zowel op houten panelen als op doek. Ook maak ik nog steeds aquarellen op papier.

Een ander groot project dat sinds 2014 gaande is, is het poppenhuis dat ik in mijn atelier gemaakt heb. Deze heet ‘Het Onderkomen©  ontstaan in mijn blog. Ik hoop deze verhalen te bundelen en in boekvorm uit te brengen.

Hoe komt het dat je weblog in het Engels is?

Sinds 2011 houd ik een weblog bij, geheten ‘Tales from the BirdHut. De voertaal is Engels daar de eerste groep waar ik online deel van uitmaakte over de hele wereld verspreid woont en ze allemaal Engels spreken.

Hoe kwam je erop om bij anderen te gaan opruimen? 

Het is allemaal begonnen met het opruimen in het huis van mijn ouders, waarbij ik afwisselend met mijn vader en moeder kasten en kamers opruim….Gedurende dit intieme proces kwamen er vele verhalen los. Dit was, toen mijn ouders nog leefden, een voortdurend proces. Inmiddels zijn ze kort na elkaar overleden en ruim ik gestaag het huis met alle spullen op. Met stof dat van een laken overbleef, had ik voor mijn ouders een kussentje gemaakt, hetgeen ik een ‘Tastbare Herinnering’© noem, een fysieke uiting van het proces. In zo’n kussentje zitten vele verhalen. Gaandeweg kwam er vanuit hun vriendenkring belangstelling voor mijn opruim-diensten. Zo ontstond het idee om ook met anderen te gaan opruimen. De combinatie van het opruimen met het maken van een ‘Tastbare Herinnering’© maakt dat alles voor mij als kunstenaar mooi samenvalt.

Wat zou je nog willen?

Ik zou heel graag een boek met verhalen van The Dwelling uitbrengen, oh ja, en ook een kalender,  en kaarten……tja genoeg om over te dromen en naar uit te kijken.

meer info op mijn CV

20210604_214735
Close Menu
nl_NL_formal